Ahvenanmaa – ainutlaatuinen kesälomakohde

Ahvenanmaa matkat Source: http://www.flickr.com/photos/abaransk/3622278633/

Ahvenanmaa on ainutlaatuinen paikka, joka tarjoaa rauhalliset puitteet kesäloman viettoon. Ahvenanmaalla on mutkittelevia saaristoteitä, upeaa luontoa, kaunista merimaisemaa, vanhoja taloja ja viehättävää kulttuuria. Loma Ahvenanmaalla hellii kaikkia aisteja ja tarjoaa mieliin painuvia elämyksiä. Ahvenanmaan saaristokunta rakentuu 6 500 eri saaresta ja luodosta ja se houkuttelee matkailijoita niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Ahvenanmaalla on kiireetöntä ja kaunista, joten mikä olisikaan parempi paikka lomailuun? Lisäksi Ahvenanmaalle pääsee kätevästi Helsingistä tai Turusta Ruotsin laivoilla, jotka pysähtyvät Maarianhaminan satamassa. Jotkut haluavat lomailla Maarianhaminassa, toiset taas mielummin Ahvenanmaan maaseudulla kuten vaikkapa Eckerössä. Erittäin suosittua on myös ajaa koko saari ympäri pyöräillen.

Faktoja Ahvenanmaasta

Ahvenanmaalla asuu 25 000 ihmistä 65 eri saarella. 90 prosenttia näistä ihmisistä asuu Ahvenanmaan pääsaarella Ahvenanmantereella. Tämän saaren osuus on noin 70 prosenttia koko Ahvenanmaan pinta-alasta. Maarianhamina on Ahvenanmaan ainut kaupunki ja siellä on asukkaita 10 500. Ahvenanmaalla on demilitarisoitu itsehallinto Suomesta ja sillä on oma lippu ja sen virallinen kieli on ruotsi. Ahvenanmaalla on ollut asukkaita jo vuodesta 4200 eKr. alkaen.

Nähtävyydet Ahvenanmaalla

Maarianhaminan satamassa on upea purjelaiva Pommern, joka on eräs maailman viimeisimmistä suurista purjelaivoista. Pommernin vieressä on Merenkulkumuseo, jossa on paljon mielenkiintoista nähtävää ja se tutustuttaa merenkulun historiaan. Kastelholman linna on toinen mielenkiintoinen nähtävyys. Se sijaitsee Sundissa, joka on Maarianhaminan koillispuolella. Linna on peräisin 1200-luvulta ja sitä katsellessaan voi muistella Oolannin sotaa. Kaikki Ahvenanmaan kirkot ovat koko Suomen vanhimpia ja vanhimmat ovat peräisin 1100-luvulta. Kirkot ovat upeita harmaakivikirkkoja. Bomarsundin linnoitus on upea muinaismuisto, jota kannattaa käydä katsomassa.

Majoitus Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalla on kaikenlaisia majoitusmahdollisuuksia. Erityisesti Maarianhaminassa on paljon hotelleja ja majataloja. Useat hotellit ovat kesähotelleja ja talviaikaan ne on suljettu. Erittäin suosittua on vuokrata mökki Ahvenanmaalta meren rannalta, jotta saa viettää lomaansa omassa pihapiirissään juuri niin kuin haluaa. Alueella on myös paljon mökkikyliä, joten valinnan varaa riittää.

Ostosmahdollisuudet Ahvenanmaalla

Ahvenanmaa on täynnä toinen toistaan ihastuttavampia käsityöläispuoteja. Erilaiset käsillä tehtävät asiat ovat monen ahvenanmaalaisen tärkein elinkeino. Kaupoissa on niin keramiikkaa, huovutettuja töitä, taideteoksia, maalauksia, puista tehtyjä käyttöesineitä ja korujakin.

Ruoka Ahvenanmaalla

Ahvenanmaan ruoka on ihanaa. Siinä maistuvat saariston tuoreet maut. Kala luonnollisesti on ruoan tärkein raaka-aine. Erityisesti Maarianhaminassa on monta tasokasta ravintolaa. Ahvenanmaan tunnetuin ruokalaji lienee Ahvenanmaan pannukakku, joka on riisipuuroon tehty ja kardemummalla maustettu lämmin pannukakku, joka tarjoillaan hillolla sekä kermavaahdolla höystettynä.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: