Matkusta mukavasti lasten kanssa

Lasten kanssa on mukava matkustaa. Se joka väittää toisin, niin valehtelee tai ei tiedä asiasta mitään. Mikään ei voi olla palkitsevampaa kuin se, että näkee oman kullanmurunsa innosta loistavat silmät ja hymyilevät kasvot, kun hän nauttii matkasta. Tämä edellyttää tietysti sitä, että matka on tehty lapsen toiveet silmällä pitäen. Jotkut aikuiset sanovat, että alle kouluikäisen kanssa on aivan turha matkustaa, koska eihän hän muista sitä enää isompana. Tämä on todistetusti väärä luulo. Jo kaksivuotias lapsi muistaa vanhempana tunnelmia matkaltaan. Varsinkin hajut, äänet ja fiilikset jäävät hänelle muistiin ikuisiksi ajoiksi, erityisesti jos muistoja verestetään aika ajoin valokuva-albumin avustuksella. Ja mikä parasta, lomalla myös aikuiset rentoutuvat ja perheen äidin ei tarvitse jatkuvasti huolehtia kotitöistä ja ruoanlaitosta ja aikaa jää enemmän koko perheen yhteisiin hetkiin. Tästä nauttivat lapsetkin.

Matka lasten kanssa sujuu mukavasti silloin, kun tiedät mitä on odotettavissa. Jos itsekin olet ensikertalainen matkailemassa, niin lasten kanssa matkustaminen on varmasti haasteellisempaa. Kaiken a jo o on matkan huolellinen suunnittelu ja väljät aikataulut. Kannattaa aina varata hieman extra-aikaa yllättäviä vessakäyntejä tai välipalan haukkaamista varten. Kerro myös lapselle tarkkaan, että mitä on odotettavissa, niin tilanteet sujuvat rauhallisemmin. Yhteiset pelisäännöt tulee myös sopia valmiiksi.

Lasten kanssa saa matkoista usein enemmän irti kuin ilman lapsia tehdyistä matkoista. Kun reissaa lasten kanssa, niin paikalliset ihmiset suhtautuvat lämpimämmin ja ovat huomattavasti kiinnostuneempia lapsista kuin aikuisista. Lapset saavat helposti kurottua umpeen kulttuurien ja kansojen väliset kuilut ja he rakentavat helposti siltoja ihmisten välille.

Matkan suunnittelu yhdessä

Lapset kannattaa ottaa mukaan matkan suunnitteluun ja matkaa kannattaa tunnelmoida jo kotona. Kohteesta voi katsella etukäteen valokuvia ja miettiä yhdessä, että mitä sitten perillä tehdään. Lasten ensisijainen toive on yleensä uiminen ja he voisivat pulikoida tuntikausia hotellin uima-altaalla. Tämä toive kannattaa huomioida hotellia valitessa.

Lentokoneessa lasten kanssa

Lentomatka on varmasti koko perheelle matkan jännittävin osuus ja siihen on hyvä varautua huolellisesti. Pakkaa aina lentomatkaa varten jokaiselle perheenjäsenelle varavaatteet käsimatkatavaroihin. Jos ne nimittäin puuttuvat, niin on aivan varmaan, että pissa tulee housuun, lapselta tulee oksennus aikuisen päälle tai jotain muuta erikoista tapahtuu. Lapselle kannattaa myös varata lentomatkaa varten jotakin tekemistä: kuvakirja tai lukemista, kynät ja piirustusvihko tai upouusi puuhakirja. Tarrakirjan parissa myös vierähtää helposti niin pienemmällä kuin isommallakin lapsella reilusti aikaa. Lentokoneen nousun ja laskun varalle kannattaa varata pikkulapselle tuttipullo ja juotavaa ja isommalle lapselle purukumia. Ne nimittäin tasaavat paineen tunnetta korvissa. Sekä suolaista että makeaa naposteltavaa kannattaa myös pakata käsimatkatavaroihin. Vauvalle voi ottaa lentokoneeseen purkkiruokaa, jolle voi pyytää lämmityksen lentohenkilökunnalta. Käsimatkatavaroihin kannattaa myös pakata yllätyksiä lapsille ja niitä voi sitten käyttää hyödyksi, jos lapset alkavat temppuilemaan.

Mitä matkalaukkuun mukaan?

  • Matka-apteekki, jossa on ainakin särkylääkettä, maitohappobakteereja, kuumemittari, ripulilääkettä ja osmosalia, desinfiointiaine ja laastareita.
  • Kosteuspyyhkeitä ja desinfiointiainetta
  • Aurinkovoidetta, jossa on korkeat suojakertoimet
  • Auringolta suojaava uimapuku, aurinkolasit sekä hellehattu lapselle
  • Vararuokaa lapselle, kuten esimerkiksi puurojauhetta ja lastenruokapurkkeja. Voi olla, että kohteen ruoat eivät maistukaan lapselle ja silloin voi ottaa omat eväät käyttöön.
  • Vesileluja ja muita pieniä leluja sekä pari satukirjaa
  • Tuttu unilelu
  • Lämmintä vaatetta, jos öisin on kylmä
  • Sateenvarjorattaat pienelle lapselle pitkiä kävelyreissuja ja mahdollisia päiväunia varten
Mitä neuvoja sinulla on lasten kanssa matkustamiseen?

 

Leave a Comment

Previous post:

Next post: