Praha – oluen ystävän lomakohde

praha ja olut source: http://farm3.static.flickr.com/2293/2548357266_82f0cf713b_m.jpg

Praha on maailman perinteisin olutmaa ja sieltä löytyy oluita joka makuun. Sen lisäksi, että siellä on vanhassa kaupungissa turisteille suunnattuja kauppoja ja eurooppalaisia katuterasseja, siellä on myös aitoa alkuperäistä olutkulttuuria.

Tsekkien mielestä heidän oluensa on maailman parasta ja heillä on oluesta paljon mielipiteitä. Tsekit ovat keksineet lager-oluen ja siellä ei löydy ravintolaa, joka ei tarjoaisi jotain tsekkiläistä perinteistä kuten Urguellia, Staropramenia tai Gambrinusta. Vanhankaupungin torin reunamilla on satoja ravintoloita, jotka tarjoavat paikallista ruokaa ja erilaisia oluita ruokajuomina sisäänheittäjineen ja vetonauloineen. Jos kuitenkin malttaa kävellä pari minuuttia kauemmaksi tästä turistien suosimasta alueesta, niin voi löytää vieläkin eksoottisempia perinteisiä Prahalaisia ravintoloita ja oluttupia.
Kun lähtee Prahassa olutkierrokselle, niin ensimmäisenä kannattaa mennä U Vejvoduniin, joka on erittäin tyypillinen oluthalli. Sieltä saa alle eurolla ison tuopin Pilsner Urquell –olutta ja sen voi näppärästi nauttia katutason ylätasanteella. Kun kävelee hieman poispäin keskustasta pääsee U Flekuun, joka on Prahan tunnetuin turistioluthalli. Sinne ei kannata mennä, ellei halua kuulla yhteislauluja laulavia ryhmämatkalaisia tai englantilaisten polttariporukoiden örinää. U Flekussa on todella kaunis sisäpiha.

Monia pieniä ihania paikallisia oluttupia löytyisi pilvin pimein kaupungin ulkopuolelta, mutta vain harvalla viikonloppumatkaajalla on sellaiseen aikaa. Prahan linnan vierellä Loretanska katua pitkin kävellen päätyy U Cerneho Volaniin. Se on todella tyypillinen prahalainen olutpaikka, vaikka ei ulkoapäin näytäkään mitenkään kummoiselta. Täällä ohjelmanumeroksi käy tylyhkö vanha herra tarjoilija, joka tarjoilee Velkopopovichy Kozelia vihaisella naamalla ja tuhahtelee turisteille.

Baarin edestä kulkee raitiovaunu numero 22 ja sen kyytiin hypättyään pääsee näppärästi toiselle puolen jokea aivan ydinkeskustaan. Cowboys ravintolan kattoterassi on hieno paikka nauttia tuopillinen olutta ja katsella Prahan kaupunkia ylhäältä käsin. Siellä on myös erittäin trendikäs ruokapuoli, jossa voi nauttia illallista. Prahasta löytyy kaikenlaisia oluita. Myös jopa banaaniolutta. Sitä ja monia muita erikoisen makuisia oluita voi maistella Pivovarsky Dumissa, joka sijaitsee Lipova-kadulla.

Kaiken kaikkiaan Prahassa kannattaa kierrellä keskustankin ulkopuolella. Joskus rähjäisen ulkokuoren omaava paikka saattaakin olla se tunnelmaltaan kiinnostavin. Aina ei kannata mennä vain sinne missä kaikki turistit jo valmiiksi ovat. Niin ei välttämättä pääse osalliseksi aito tsekkiläisestä olutkulttuurista. Nyt ei kun nauttimaan olutta Prahaan! Prost!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: