Praha – kulttuuria ja tunnelmaa

Praha Tsekki matkat source: http://www.flickr.com/photos/96683394@N00/524402124/

Praha on upea matkailukohde, jossa on paljon nähtävää. Se on erityisen suosittu pidennettyä viikonloppua viettävien joukossa, sillä lentomatka sinne kestää vain muutaman tunnin. Prahaa kutsutaan Euroopan kauneimmaksi kaupungiksi, eikä suotta, sillä siellä on todella kaunista. Siellä eri aikakaudet näkyvät selvästi kaupunkikuvassa ja ne ovat säilyneet lähes muuttumattomina satojen vuosien saatossa. Praha on perustettu jo 800-luvulla ja sen suurin kukoistuskausi oli 1300-luvulla, jolloin vallassa oli Kaarle IV, joka rakennutti kaupunkia silloin kovasti. Muun muassa Prahan kuvatuin nähtävyys Kaarlensilta on peräisin tältä aikakaudelta.

Lisäksi olutkulttuuri on sitä perinteisintä ja matkailijoita kiinnostavaa. Prahassa on myös hyvät ostosmahdollisuudet. Praha on Tsekin pääkaupunki ja samalla myös Tsekin suurin kaupunki. Asukkaita siellä on 1,2 miljoonaa. Prahaa sanotaan myös Satojen kirkontornien kaupungiksi ja se väite pitää myös ehdottomasti paikkansa.

Vltava-joki halkaisee Prahan kaupungin kahtia ja suurin osa Prahasta sijaitsee Vltava-joen laaksossa. Prahan keskusta koostuu neljästä eri osasta eli Vanhasta kaupungista (Stare Mesto), Uudesta kaupungista (Nove Mesto), linnan alueesta ja pienestä korttelista (Mala Strana). Näihin kannattaa tutustua aina yksi kaupunginosa kerrallaan, niin saa parhaimman käsityksen Prahasta. Prahan historiallinen keskustan alue kuuluu Unescon maailmanperintölistalle.

Vanha kaupunki eli Stare Mesto

Vanhan kaupungin ydin on upea Vanhan kaupungin aukio, jossa on raatihuoneentori, upeita eri värisiä rakennuksia ja ihastuttavia katukahviloita. Siinä ympärillä mutkittelee viehättäviä pieniä kujia, joissa on paljon pieniä putiikkeja. Pikku kaupoista voi tehdä mukavia tuliaisostoksia. Kotiin kannattaa esimerkiksi ostaa böömiläistä kristallia, nahkatuotteita, tummanpunaisista granaattipuolijalokivistä tehtyjä koruja sekä marionetti nukkeja. Vanhaan kaupunkiin kuljetaan upeaa Kaarlensiltaa pitkin, joka on eräs Prahan suurimmista nähtävyyksistä. Sillalla on jos jonkinlaisia kaupustelijoita ja taiteilijoita ja tunnelma on varsin värikäs. Toinen suuri nähtävyys sijaitsee myös Vanhassa kaupungissa eli Raatihuoneen kello. Aina tasatunnein kellon luukut avautuvat ja esiin tulevat 12 apostolia. Kannattaa mennä katsomaan tätä aina ajoissa, sillä tasatunnein kellon edustalla on paljon ruuhkaa.

Uusi kaupunki eli Nove Mesto

Nove Meston Uusi kaupunki on myös yllättävän vanha kaupunginosa, sillä se on perustettu jo vuonna 1348, koska vanha kaupunki kävi silloin liian pieneksi. Uudessa kaupungissa sijaitsevat Prahan tunnetuimmat oluttuvat, joissa ehdottomasti kannattaa vierailla. Näitä ovat muun muassa U Fleku ja U Kalicha. Siellä on myös erittäin maukasta tsekkiläistä ruokaa, muun muassa knöödeleitä, hapankaalia ja porsaan ribsejä.

Prahan linna

Prahan linna on korkealla kukkulalla kaupungin yläpuolella. Koko Prahan kaupunki on alun perin syntynyt tämän linnan juurelle. Siitä asutus sitten levisi pieneen kortteliin ja siitä edelleen Vanhaan kaupunkiin. Prahan linna on upea oma kaupunginosa, jossa on valtaisa määrä kirkkoja, palatseja ja museoita. Pyhän Vituksen katedraali kohoaa kolmannen linnanpihan keskeltä ja on erittäin upea näky. Sen rakentaminen aloitettiin 1300-luvulla ja saatiin valmiiksi vasta 1900-luvulla.

Pieni kortteli eli Mala Strana

Mala Stranan eli pienen korttelin alue on siis Prahan toiseksi vanhinta aluetta ja se on peräisin 1200-luvulta. Se on upea barokkikaupunginosa, jossa on mahtavia aatelispalatseja, puistoja, puutarhoja ja viihtyisiä oluttupia.

Kulttuuria Prahassa

Praha on todellinen kulttuurin kehto. Musiikilla on siellä vahva jalansija. Muun muassa Beethoven, Tsaikovski ja Wagner ovat valloittaneet yleisönsä Prahassa. Mozartia on Prahassa arvostettu jo itse Mozartin eläessä ja Figaron häät saavutti Prahassa huippusuosion. Taiteen ystäville Prahasta löytyy myös paljon nähtävää. Kansallisgalleria Sternbergin palatsissa ja Pyhän Yrjön luostarissa oleva vanhan böömiläisen taiteen kokoelma ovat suosittuja ja näkemisen arvoisia. Monet matkailijat käyvät Prahassa ollessaan oopperassa tai jossain teatteriesityksessä, sillä ne ovat niin upeita ja korkeatasoisia.

Prahan sää

Prahassa vallitsee leuto ilmasto, joten siellä on talvisin leutoa ja kesäisin lämmintä. Mukavin aika on matkustaa sinne keväällä tai alkukesästä, jolloin aurinko lämmittää mukavasti, mutta vielä ei ole liian kuuma. Elokuussakin on mukavaa, mutta silloin Prahassa riittää matkailijoita, sillä elokuu on suosituin lomakuukausi Euroopassa.

Lennot Prahaan, Hotellit Prahassa

Prahaan voi lähteä joko jonkun matkanjärjestäjän tekemälle pakettimatkalle, jolloin matkan hintaan kuuluvat niin lennot kuin majoituskin. Tai sinne on myös erittäin helppo lähteä omatoimimatkalle, jolloin voi varata itse itselleen sopivimmat lennot ja mukavimman hotellin. Hintataso Prahassa on edullinen ja siellä on paljon jokaiseen budjettiin sopivia hotelleja. Lentomatka Prahaan on kestää vain pari tuntia, joten sinne pääsee todella nopeasti. Lentokenttä sijaitsee myös lähellä kaupungin keskustaa, joten matka hotellille taittuu näppärästi paikallisella taksilla.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: