Budapest – Tonavan kaunotar

Budapest Unkari matkat source: http://www.flickr.com/photos/mauricedb/2674684252/

Budapest on upea kaupunki, jota Tonavan kaunottareksikin kutsutaan. Tässä Unkarin ihastuttavassa pääkaupungissa yhdistyvät kaksi erilaista maailmaa, jotka sijaitsevat Tonavan joen molemmin puolin. Silta yhdistää Länsipuolen Budan ja itäpuolen Pestin toisiinsa. Budassa maisemassa näkyy suuri linnakukkula jyhkeine monumentteineen ja Pestin puolella näkyy Itävalta-Unkarin kaksoismonarkian aikainen loisto. Samaa kaupunkia nämä ovat olleet vuodesta 1873 alkaen. Budapestissä on moderneja ostoskeskuksia sekä kävelykadulla tyylikkäitä liikkeitä. Kahvilakulttuuri on valloittavaa, samoin kylpyläkulttuurilla on Budapestissä pitkät perinteet. Siellä on paljon ihania luonnonkauniita puistoja ja upea arkkitehtuuri. Muun muassa keskellä Budapestin kaupunkia Gellert-vuorelta näkyvät upeat näköalat on valittu osaksi Unescon maailmanperintölistaa.

Ostokset Budapestissä

Budapestissä on hyvät shoppailumahdollisuudet. Ostoksia voi tehdä niin upeissa jättisuurissa ostoskeskuksissa kuin pienissä viehättävissä putiikeissakin. Erityisen edullisia Unkarissa ovat taidekirjat, taidekäsityöt ja klassinen musiikki. Suosituin ostosten teko alue on Vaci utcan kävelykatu ja sen ympäristö. Vanhassa kauppahallissa kannattaa myös käydä haistelemassa perinteistä unkarilaista kaupantekoa.

Ravintolat ja ruoka Budapestissä

Budapestissä on paljon ravintoloita ja hyvin edulliset hinnat. Ulkoilmaravintolat esimerkiksi ovat todella viihtyisiä ja ihana tapa viettää lämmintä kesäiltaa. Unkarilaiselle ruoalle tyypillistä on, että sitä on tarjolla paljon. Maustamisessa käytetään paljon paprikaa. Kaikkein perinteisimpiä unkarilaisia ruokia ovat gulassi ja hanhenmaksa. Niitä kannattaa ehdottomasti maistaa paikan päällä. Alkuruokana tarjotaan usein gulassi tai jotain muuta keittoa ja pääruokana esimerkiksi paprikakanaa, paistettua hanhenmaksaa tai hapatettuihin kaalinlehtiin käärittyä liha-riisiä. Jälkiruoista kaikkein unkarilaisin on letut. Unkari on myös maailman kuulu hyvistä viineistään, joten niitä kannattaa tilata ravintoloissa ja ostaa vaikka kotiinkin vietäviksi. Digestiiviksi kannattaa kokeilla unkarilaista yrttilikööriä Unicumia.

Yöelämä Budapestissä

Illallisen nauttimisen jälkeen voi suunnata Budapestin romanttiseen yöelämään. Tyypillistä Budapestin yölle on musiikki. Kaunista musiikkia voi kuunnella vaikka oopperatalossa tai operettiteatterissa tai vierailla jossakin hämyisessä ja tunnelmallisessa jazzklubissa. Toki vilkkaamman yöelämän kannattajillekin Budapestistä löytyy monenlaista menoa. On pubeja, klubeja ja discoja.

Sää Budapestissä

Budapestin sää on mannermainen. Eli talvet ovat kylmiä ja kesät ovat kuumia. Paras aika sään puolesta on matkustaa Unkariin keväällä tai kesällä.

Nähtävyydet Budapestissä

Budapestin paraatipaikalla sijaitsee Budapestin suurin nähtävyys eli Tonavan silta. Se on kuvattu miljooniin postikortteihin aina vuosi toisensa jälkeen. Muut Budapestin suosituimmat nähtävyydet ovat Linnavuori sekä Budan linna. Myös Gellert-vuorella kannattaa käydä ihastelemassa upeita maisemia, Gellertin kylpylä on myös upea paikka rentoutua.

Lennot Budapestiin, Hotellit Budapestissä

Budapestiin voi lähteä omatoimimatkalle varaamalla lennot ja majoituksen erikseen. Lento sinne on hyvin lyhyt, suoralla lennolla pääsee sinne Helsingistä alle kolmessa tunnissa. Hotellivaihtoehtoja Budapestissä on myös paljon. Siellä on tarjolla majoitusta erittäin edullisissa hotelleissa, kuin myös huippuluokan luksushotelleissa. Jotkut matkatoimistot järjestävät Budapestiin myös valmiita matkapaketteja Suomesta.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: